Travma Psikolojisi
Kişiye kendini mutsuz, kaygılı, üzüntülü ve endişeli hissettiren travma psikolojisi, hayatı derinden etkileyen olayların insan psikolojisinde bıraktığı izlerdir. Çoğunlukla beklenmedik bir şekilde aniden oluşur ve kişinin hem psikolojik hem de fiziksel bütünlüğünü tehdit eder.
Psikolojik Travma Nedir?
Psikolojik travma; kişinin başına gelen kötü olaylar ve bunların neden olduğu etkilerle başa çıkamama durumu olup sonraki aşamada kendinin ve sevdiklerinin güvende olmadığını hissettiren yoğun stres, korku, üzüntü ve dehşet duygularını yaşadığı bir süreçtir.
Genelde;
-
Ani ve beklenmedik kötü bir olayla ilgilidir
-
Yoğun üzüntü, korku, stres ve dehşet hissi oluşturur
-
Güvenliği tehdit eden bir durumdur
Psikoloji literatüründe travma olarak tanımlanan kötü yaşam olayları doğal afetler gibi kitleleri etkileyen olaylar ve ihmal, taciz ve şiddet gibi insan eliyle oluşan durumlar olarak 2 grupta incelenir.
Psikolojik Travmaya Neden Olan Olaylar
Travma sonrası yaşanan stres sorunları genelde korkutucu olaylar sonrası ortaya çıkar ve yıllarca sürebilir. Psikolojik travma sonrası stres kişinin sadece kendini etkilemekle kalmaz hem ailesini ve yakın çevresini hem de iş hayatını etkiler. Deprem, yangın, sel gibi afetler, savaşlar, patlamalar, tecavüz, saldırı, işkence, çocuklukta yaşanan taciz, aile içi şiddet ve kazalar psikolojik travmaya neden olan olaylardır.
Ruhsal travma, beklenmedik veya olağandışı şekilde meydana gelen olayların neden olduğu ve kişiyi aşırı korkutarak dehşete düşüren bir sorundur. Her yaşanan sıkıntı veya üzüntü ruhsal travmaya neden olmaz. Olayın korku, çaresizlik veya dehşet yaşatması, kişinin kendisi veya yakınlarının ölüm ya da yaralanma tehlikesinin olması durumu psikolojik travmaya neden olmaktadır.
Psikolojik Travma Belirtileri Nelerdir?
Her insan yaşamının bir döneminde travmatize edici olaylar yaşamakta, Bu tatsız ve rahatsız edici olayları parça-parça veya anlık hatırlamaktadır. Donuk halde duran bu anılar tamamen unutulup bastırılmış da olabilir. Hiç hatırlanmadığı gibi aniden aklına gelerek rahatsız edebilir. Hatırlanmayan bu kötü anılar ve yarattığı travma kişinin hayatını dolaylı yoldan etkiler. Psikolojik travma belirtileri kişiden kişiye değişmekte olup travmanın yarattığı hasarın derecesine göre aşağıdaki belirtilerle kendi gösterir.
-
Kaygı ve endişe hali
-
Kişinin kendisini çaresiz hissetmesi
-
Üzüntü, ağlama nöbetleri
-
Şok
-
Aşırı korku
-
Dehşete kapılma
-
Yeme bozukluğu
-
İntihar düşünceleri
-
Nedensiz baş veya karın ağrısı
-
A-sosyallik ve insan ilişkilerinde bozulmalar
-
Uyku bozukluğu veya aşırı uyuma isteği
-
Dikkat dağınıklığı, konsantrasyon kaybı
-
Ses ve ışığa karşı gereğinden fazla hassasiyet gösterme
-
Cinsel isteksizlik veya aşırı cinsel aktivite
-
Özgüven kaybı veya eylemlerde aşırı uçlarda olma
-
Şüphecilik
-
Empati kuramama
-
Duyguları göstermede ve karşısındakinin duygularını anlamada sorun yaşama
Psikolojik Travma İçin Travma Eğitimi
Yaşamı derinden sarsan olayların psikolojik travmaya neden olabileceğini söylemiştik. Travma sonrası stres sorununun çözüme ulaştırılması için kişiye özel psikoterapiler uygulanmakta, terapist eşliğinde işlenen olaylar daha da güçlenmeden kişinin psikolojik sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.
Psikolojik travma eğitiminde alanında uzman kadrosu ile kaliteli bir hizmet sunan ANBNOVA Akademi, psikolojik sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyenlerin başvurduğu bir adrestir.
Travma Eğitimi Nedir?
Travmatik olaylardan herkesin aynı ölçüde etkilenmediği bir gerçektir. Travmatik olayların etkilerinin giderilmesi için kişiden kişiye değişen psikolojik desteğin alınması son derece önemlidir. Travmadan az etkilenenle çok etkilenen bir bireyin gösterdiği belirtilerin dereceleri de farklıdır. Psikolojik eğitimlerden biri olan travma eğitimi, alanında uzman işiler tarafından verilmekte olup eğitim süresi kişiden kişiye değişmektedir. Travma psikolojisi ile ilgili eğitim almak istiyorsanız ANBNOVA ile iletişime geçebilir, en uygun fiyatlarla en kaliteli ve güncel eğitimleri deneyimli uzmanlardan alabilirsiniz.